DE HANDANALIST

OmroepMax

STUDIE & KUNDE

De (wetenschappelijke) handleeskundige, handanalist of chiroloog bestudeert de gehele hand op een diagnostische manier. Zo iemand heeft de kunde om de hand nauwkeurig te onderzoeken en de vele gegevens, die de hand bevatten, op de juiste wijze te combineren, te deduceren en te interpreteren; om vervolgens daarover een uitspraak te doen over iemands natuurlijke aanleg, karakter en talenten.

Vroeger hechtte men veel waarde aan de afzonderlijke tekens, maar nu wordt de hand op een holistische manier bestudeerd en allerlei gegevens tegen elkaar afgewogen. Zo worden bijvoorbeeld lijnen die identiek zijn maar in verschillende handtypen voorkomen anders geïnterpreteerd.

 

Het woord ‘chiro’ is afgeleid van het cheir (=hand) en loog (=kundige). Handleeskunde of Chirologie is een methodiek of een diagnostische techniek en het ‘lezen’ van een hand gebeurt volgens vastomlijnde regels, waarbij feiten en ervaring een grote rol spelen. Daarom heet het ook een empirische wetenschap.

OPLEIDING & SPECIALISMEN

Afbeelding1De techniek kan slechts verworven worden door een opleiding te volgen en door deze intensief, zelfs jaren, te oefenen. Elke chiroloog zal theoretische kennis als basis gebruiken en zich in de praktijk verder ontwikkelen. Dit kan tot gevolgd hebben dat hij of zij daarmee iets aan de Handleeskunde toevoegt of wel daar mee verfijningen of vernieuwingen aanbrengt.

Omdat de mens evolueert en dus ook de hand en de lijnen evolueren, is Handleeskunde een ‘levende’ wetenschap. Van elke Handanalist/Chiroloog wordt dan ook verwacht dat hij met deze wetenschap met de tijd meegaat en op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen.

De Handleeskunde bestaat uit vier specialisme en wanneer men een aanduiding in het ene specialisme ziet, kan men deze ook in een andere terug vinden. Zo kun je de specialismen als een tweede checklist zien.

Je handen maken alles over jezelf zichtbaar en vertellen jouw verhaal. Het is alsof je in je eigen dagboek leest.

Een handanalyse geeft je de mogelijkheid meer zelfkennis en meer zelfinzicht te verkrijgen.

Magda van Dijk

“Ik ben altijd dol op levensverhalen geweest.

Als ik iemands hand lees, lees ik zijn of haar levensverhaal. Zo’n verhaal kan heel vertederend of ontroerend zijn en soms een ware lijdensweg.”