OmroepMax

STUDIE & KUNDE

De (wetenschappelijke) handleeskundige, handanalist of chiroloog bestudeert de gehele hand op een diagnostische manier en kan de vele gegevens, die de hand bevatten, op de juiste wijze combineren, deduceren en interpreteren, om zo een uitspraak te doen over iemands natuurlijke aanleg, karakter en talenten. Vroeger hechtte men veel waarde aan de afzonderlijke tekens, nu wordt de hand op een holistische manier bestudeerd en de gegevens tegen elkaar afgewogen. Zo worden identieke lijnen in verschillende handtypen anders geïnterpreteerd. Het woord ‘chiro’ is afgeleid van het cheir (=hand) en loog (=kundige).

Handleeskunde is een methodiek of diagnostische techniek waarbij volgens vastomlijnde regels de hand wordt gelezen, en feiten en ervaring een grote rol spelen. Daarom heet het een empirische wetenschap.

OPLEIDING & ONTWIKKELING

De techniek kan slechts verworven worden door een opleiding te volgen en door deze intensief, zelfs jaren, te oefenen. Elke chiroloog zal theoretische kennis als basis gebruiken en zich in de praktijk verder ontwikkelen. Dit kan tot gevolgd hebben dat hij of zij daarmee iets aan de Handleeskunde toevoegt of wel daar mee verfijningen of vernieuwingen aanbrengt. De mens evolueert en dus ook de hand en de lijnen. Zodoende is Handleeskunde een ‘levende’ wetenschap. Van elke Handanalist/Chiroloog wordt dan ook verwacht dat hij met deze wetenschap met de tijd meegaat en op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen. De Handleeskunde bestaat uit vier specialisme en wanneer men een aanduiding in het ene specialisme ziet, kan men deze ook in een andere terug vinden. Zo kun je de specialismen als een tweede checklist zien.

Afbeelding1

VIER SPECIALISMEN

Chirologie of Handleeskunde bestaat uit 4 specialismen en wanneer men een aanduiding in het ene specialisme ziet, kan men deze ook in een andere terug vinden. Zo kun je de specialismen als een tweede checklist zien.

  • CHIRONOMY | Het bestuderen van de verschillende aspecten van de handen, zoals de vorm van de hand, de lengte en vorm van de vingers, de lengte en vorm van de kootjes, de betekenis van de vingers en de duim, de structuur, kleur, conditie en temperatuur van de huid, de betekenis van de heuvels en vlaktes in de hand, de buigzaamheid van de hand en de vingers.  
  • CHIROMANCY | Handlijnkunde; het bestuderen van de lijnen en tekens in de hand. De vorm van de lijnen, waar deze beginnen en  waar ze eindigen. Vroeger gebruikte men de handlijnkunde (chiromantie) om te voorspellen.
  • DUIMKUNDE | Het bestuderen van de duim: zoals de lengte, dikte, vorm en de kootjes. De duim is de heerser van de hand waarin vele karaktertrekken staan (zoals voelen, willen en denken).
  • DERMATOGLYFEN | Het bestuderen van de vinger- en huidpatronen in de hand, die speciale tendensen aangeven.

 

Bron: Boek Universele Handleeskunde van Magda van Dijk-Rijneke